‘Kosteloos bezwaar’ maken via no cure no pay-bedrijven

Eind januari krijgt u van de gemeente de aanslag voor de Onroerende-zaakbelastingen (OZB). Op het aanslagbiljet vindt u ook de WOZ-waarde van uw woning of pand. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van uw OZB.
Image
kosteloos bezwaar maken op eigen kosten
Leestijd: 3 minuten

Verschillende bedrijven bieden hulp aan bij het indienen van een bezwaar tegen de hoogte van uw WOZ-waarde. Deze bedrijven geven aan dit ‘kosteloos’ (via no cure no pay) te doen. Het is belangrijk om te weten dat de gemeente een vergoeding moet betalen aan deze bedrijven als het bezwaar is toegekend. En uiteindelijk betaalt u daarvoor zelf de rekening.

Vergoedingen die de gemeente moet betalen bij toegekende bezwaren

Als uw bezwaar wordt toegekend en de WOZ-waarde van uw woning of bedrijfspand verandert, dan betaalt de gemeente een vergoeding aan het bedrijf die het bezwaar voor u heeft ingediend. De regelgeving geeft aan dat de volgende kosten aan de gemeente mogen worden doorberekend:

  • Vergoeding voor het indienen van een bezwaarschrift: € 296
  • Vergoeding voor het bijwonen van een hoorzitting: € 296
  • Vergoeding voor het indienen van een taxatierapport voor een woning : € 53 per uur x 4 uur voor een inpandige opname.

De totale kosten kunnen zo behoorlijk oplopen tot meer dan € 800 per toegekend bezwaar.

U betaalt uiteindelijk zelf de rekening

Als de waarde van uw woning bijvoorbeeld met € 10.000 wordt aangepast, levert dit in 2023 een vermindering van € 18,65 op in uw aanslag. Het no cure no pay-bedrijf dient vervolgens een rekening in bij de gemeente die varieert van € 269,- tot meer dan € 800. De kosten die de gemeente hiervoor maakt, worden doorberekend in de Onroerende zaakbelastingen van 2023. U betaalt uiteindelijk dus zelf de rekening.

Het verdienmodel van deze bedrijven

No cure no pay-bedrijven verdienen hun geld door werk te standaardiseren. Ze dienen een standaard bezwaarschrift in, want dat werkt tijd- en kostenbesparend. Daarnaast zit u als woningeigenaar soms aan een abonnement vast, waardoor u jaarlijks standaard bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde van uw woning of pand. En dat is niet altijd nodig. Bovendien moet u soms zelf ook een vergoeding betalen bij een succesvol bezwaar. Meestal is dit een percentage van het bedrag dat u bespaart.

Wilt u bezwaar maken? Bel ons dan eerst!

Bent u het niet eens met de belastingaanslag of de hoogte van uw WOZ-waarde? Bel dan even naar team Belastingen van de gemeente Veendam via 0598 652222 of voor de gemeente Midden-Groningen lees hier verder. In de meeste gevallen kunnen zij u snel en makkelijk helpen.