Dorp en omgeving

Borgercompagnie (Gronings: Borkomnij) is een karakteristiek veenkoloniaal lintdorp in de provincie Groningen in Nederland. Het dorp Borgercompagnie ligt in twee Groninger gemeenten: Midden-Groningen en Veendam.

Borgercompagnie is in de 17e eeuw ontstaan toen borgers (burgers) uit de stad Groningen hier een veenkolonie stichtten. In 1647 werd het diep (Gronings: daip = kanaal) gegraven. In 1655 werd de veenborg Welgelegen gebouwd. 

Welgelegen is één van de laatste Groninger buitenplaatsen, welke overigens nu gelegen is in de plaats Sappemeer aan het begin van het Borgercompagniesterdiep.

Het huidige Borgercompagnie kent 2 straten, Borgercompagnie (postcode 9631) en Borgercompagniesterweg (postcode 9632). Deze straten liggen in elkaars verlengde en lopen aan de Noordelijke kant over in Borgercompagnie (Sappemeer - postcode 9611) en loopt dood aan de Zuidelijke kant.

De nummering van de huizen in Borgercompagnie kent een lange en gecompliceerde geschiedenis. U lees hier alles over op borgercompagnie-huizen.nl

Borgercompagnie kent 13 rijksmonumenten. Meer informatie vindt u op www.monumenten.nl/plaatsen/borgercompagnie. Daarnaast kent Borgercompagnie 12 gemeentelijke monumenten.

 

232